Att tänka på vid köp

Man måste som sagt inte ha ett synfel för att använda färgade linser, men det är ändå inte bara att gå och köpa första bästa par. En lins är nämligen kupad en viss många grader, samt är olika stora beroende på hur ditt öga ser ut. En kontaktlins som passar din kompis öga kan därför vara alldeles fel för ditt öga. I bästa fall skaver och irriterar det i ögat, men i värsta fall kan du faktiskt skada det känsliga ögat.

Kontakta en optiker

Det första du ska göra innan du köper dina färgade linser, oavsett om du har ett synfel eller inte, är att kontakta en optiker för en undersökning. Har du ett synfel behöver du veta styrka, men även vilken diameter linsen ska ha, samt hur kupade de bör vara för att passa just ditt öga. Har du fullgod syn behöver du givetvis inte göra en vanlig synundersökning, men däremot behöver optikern även i ditt fall ta reda på diameter och storlek på kupa. Optikern måste också titta på om du har ögon som lämpar sig för kontaktlinser, då alla faktiskt inte har det. Det här är inget som du på egen hand kan lista ut, utan det behövs alltid en kunnig optiker som hjälper dig. Hos optikern kan ni också resonera huruvida du ska ha månadslinser, endagslinser eller någon annan livslängd på kontaktlinserna.

När du har fått ditt recept från optikern, finns det dock inget som hindrar dig från att söka upp färgade kontaktlinser online och matcha ditt recept med vad som erbjuds. Optikern kommer givetvis att vilja att du också köper dina färgade linser från hans eller hennes butik, men det behöver du inte. Känner du dig osäker kan det dock rekommenderas att du köper ditt första par från optikern, så att du kan återvända och få hjälp om något inte känns bra. Köper du dina färgade linser online kan du å andra sidan komma billigare undan, då utbudet är större. Hur du väljer att göra är upp till dig, men se till att du gör en synundersökning innan du beställer linserna online, så minskar risken för att det ska bli fel. Det är viktigt att vara rädd om ögonen!